IQ Test: Motorcyklister klogere end billister
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Motorcyklister klogere end billister

Motorcykel-kørsel er sund hjernegymnastik
Webmaster
25/02-2012 kl. 13:30

Kørsel på motorcykel hver dag, kan faktisk holde din hjerne i topform, Sådan konkluderer en undersøgelse foretaget af University of Tokyo. Undersøgelsen viste, at motorcyklister i alderen 40 til 50 forbedrer deres niveauer af kognitiv funktion, efter at have kørt motorcykel daglig til deres arbejdsplads i blot to måneder.

Forskerne mener, at den ekstra koncentration der er nødvendig for at kunne føre en motorcykel, kan bidrage til højere generelle niveauer af hjernens funktion. Og at det er stigningen i hjerneaktivitet hos de der bruger motorcyklen som daglig transport, der er en medvirkende faktor til forbedret hjerneaktivitet. 

Mens den typiske bilist blot transporterer ham eller hende selv fra punkt A til punkt B, bliver motorcyklisten faktisk transporteret ind i en helt anden tilstand af bevidsthed. Kørsel på en motorcykel handler om indgangen til en eksklusiv klub, hvor rejsen rent faktisk er destinationen.

Dr. Ryuta Kawashima, forfatter af Dr. Kawashima 's Brain Training, Hvor gammel er din hjerne, er manden bag rapporten efter undersøgelse af “Forholdet mellem motorcykel-kørsel og det menneskelige sind.”

Kawashima eksperimentet involverede nuværende motorcyklister, der i øjeblikket kører motorcykler på regelmæssig basis (den gennemsnitlige alder af de førene var 45) og ex-kørere, der engang kørte regelmæssigt, men ikke havde kørt i 10 år eller mere. 

Kawashima bad deltagerne gennemkøre 8 forskellige ture, mens han registrerede deres hjerners aktiviteter. De otte ture omfattede en række kurver, dårlige vejforhold, stejle bakker, bjergsving samt en række andre udfordringer.

Hvad opdagede Kawashima? 

Efter analyse af de indsamlede data, fandt Kawashima, at de nuværende førere og tidligere førere brugte deres hjerne på radikalt forskellige måder. Når de nuværende førere kørte motorcykler, blev specifikke segmenter af deres hjerner (højre hjernehalvdel til den præfrontale lap) aktiveret og førene viste en højere grad af koncentration.

Hans næste eksperiment var en test af, hvordan det at gøre det til en vane at køre motorcykel påvirker hjernen.

Forsøgspersonerne var ellers raske mennesker, der ikke havde kørt i 10 år eller mere. Over et par måneder, brugte disse førere en motorcykel til deres daglige pendling og mange hverdags-situationer, samtidig med Dr. Kawashima og hans team undersøgte, hvordan deres hjerner og mental sundhed ændres.

Resultatet var, at brugen af ​​motorcykler i hverdagen forbedrer kognitive evner, især dem der vedrører hukommelse og rumlig ræsonnement. En ekstra fordel? Deltagerne afslørede på spørgeskemaer de udfyldte ved afslutningen af ​​undersøgelsen, at deres stressniveau er blevet reduceret, og deres mentale tilstand ændret til det bedre.

Så hvorfor motorcykler? Hvorfor giver det at køre  bil ikke det samme som det at køre motorcykel?

“Der er mange undersøgelser udført på billister tidligere,” Kawashima sagde.: “En bil er en behagelig maskine, som ikke aktiverer vores hjerner. Det sker kun, når det går på tværs af en jernbaneoverskæringen eller når en person springer ud foran os. Det at bruge motorcykler mere i vores liv, kan have en positiv indvirkning på vores hjerne og sind “.

Yamaha deltog i et andet fælles forskningsprojekt om forholdet mellem motorcykel-kørsel og brain stimulation med Kawashima Laboratory, Institut for Functional Brain Imaging, Institut for Samfundsudvikling og aldring og kræft på Tohoku Universitet.

Projektet begyndte i september 2009 og løb indtil december 2010, og fokus på forskningen lå på måling og analyse af årsag og virkning, efter kørsel af forskellige typer køretøjer og brain stimulation. Undersøgelsen målte ændringer over tid, ved hjælp af indsamlede data fra denne langsigtede undersøgelse.

Det andet forskningsprojekt blev opdelt i to perioder i 2009 og 2010, sammenlignede forskelle i betingelserne for brain stimulation, i forbindelse med type køretøj og kørselsforhold. Et andet sæt af tests, registrerede ændringer i brain stimulation over tid.

Yamaha leverede køretøjer til forskningen og tilbød testbaner og kurser til undersøgelsen. Undersøgelsen viste at hvad der tænkes på når der køres, og oplevelsen på motorcyklen – ændrer den fysiske struktur af hjernen.

Forfatter Sharon Begley er enig med Kawashimas resultater. I , Your Mind Train – Change Your Brain, har Begley fundet nogenlunde de samme resultater.

Sammen med de åbenlyse fordele ved motorcykelkørsel, som sparer dine penge og din tid, tager motorcykler brodden af det kedelige trummerum ved daglig pendleri, hvilket åbenbart giver din hjerne de bedste betingelser og nye kræfter….

Kilde: motorcycleinsurance.com

Hint: S. Hagemann

Del med en ven

Skriv et svar

Vi støtter Kræftens Bekæmpelse 2024
Giver børn en ny start