Kom sikkert frem til din destination - uden at blive skilt
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Kom sikkert frem til din destination

Er du på vej på ferie med bilen fyldt med børn, ski, legetøj, bamser og dyner? Så skal du tænke dig godt om, når du pakker bilen og tager af sted. Gamle biler, slidte dæk, fejlmontering af sikkerhedsudstyr og uopmærksomhed er nogle af de største risikofaktorer i trafikken. Minimer risikoen for uheld, grædende børn, punkteringer og forsinkelser med disse tips til en god og sikker køretur for alle.
Mathias B. Høj
06/02-2018 kl. 12:45

Tjek at dit sikkerhedsudstyr er monteret korrekt, og at det stadig matcher børnenes højde, drøjde og alder. Alle skal selvfølgelig være spændt fast, når I kører. Hele tiden – også når det hele brænder på, og de hysteriske anfald står i kø. Er det ikke i orden, vanker der klip i kørekortet og en bøde på op til 2.000 kr.

Mange autostole er monteret forkert – brug Isofix, hvis det overhovedet er muligt. Det minimerer risikoen for forkert montering. Og husk, at børn op til 12 år helst skal sidde på en selepude, og de skal være over 140 cm for at sidde på et forsæde med airbag. 

Dine dæk har stor betydning for sikker kørsel. Tjek dem grundigt igennem, før du kører hjemmefra. Bremselængden stiger drastisk ved slidte dæk. Kører du på våd vej med 80 km/t og med nye dæk, er bremselængden ca. 26 meter, mens du skal bruge ca. 40 meter for at bremse med en mønsterdybde på 1,6 mm (der er den lovpligtige minimumsdybde). 

Også lavt dæktryk påvirker bilens styre- og bremseegenskaber. Især om vinteren kører mange med for lavt dæktryk, fordi luften trækker sig sammen, når det bliver koldere. Også en fuldt læsset bil kræver et højere dæktryk. Følg bilproducentens anbefaling i forhold til max belastning og tjek det igen, før I kører hjem.

Punkteringer er endnu en risikofaktor på turen. Punkterer bilen i høj fart, kommer den nemt i svingninger. Og derudover er det aldeles rædselsfuldt at stå på en øde landevej eller endnu værre i nødsporet på motorvejen en mørk nat og skifte dæk med en utålmodig familie i bilen. Udover det er dødssygt at stå i regn og rusk med en donkraft og et gammelt reservehjul, så er det også farligt. 

Skal du køre langt, stiller det store krav til underholdningen på bagsædet. Derfor bliver det ofte fyldt op med legesager, tegnegrej, bøger, bamser, iPads og drikkedunke – for ikke at tale om madpakker, slikposer og de tasker, der ikke var plads til bagi. 
Det matcher bare ikke særlig godt med anbefalingen om ingen løsdele i kabinen. Ved sammenstød kan de blive kastet rundt i kabinen og ramme passagererne. Spænd så meget som muligt fast eller læg det i bagagerummet. Pak eventuelt en lille kuffert til hvert barn, som kan placeres ved deres fødder og håndhæv reglen om kun en ting fremme ad gangen. 

Husk altid net eller gitter mellem kabine og bagagerum, også selvom skiene så ikke kan ligge på langs i kabinen. Invester hellere i en skiboks, så kufferten, snowboardet og skistøvlerne ikke forvandler sig til massive våben ved en hård opbremsning. 

Kør bil, når du kører bil og hold opmærksomheden og blikket på vejen og trafikken. Det gør dig måske til et lidt kedelig familiemedlem, at du ikke engagerer dig fuldt og helt i 20 spørgsmål til professoren eller hvem ser først en fugl, men det må din co-driver tage sig af, så du kan koncentrere dig om kørslen.

Er der optræk til ballade på bagsædet eller bliver du stresset af ”Hvornår er vi deeer?” for 80. gang, så hold en pause. Grædende børn og teenagere, der slås på bagsædet, forstyrrer mere, end du tror, og udgør en stor sikkerhedsrisiko. 

Så forbered bil og sikkerhedsudstyr hjemmefra, sørg for masser af underholdning, gode quizzer og pauser, så skal I nok få en rigtig dejlig ferie. God tur!

Del med en ven

Skriv et svar

Giver børn en ny start