10 ting du skal huske, før sommerens kør-selv-ferie
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Kør-selv-ferie? Husk dette

Så er det nu - feriedestinationen er plottet ind i GPS'en, badedyrene er pakket, og hele familien er SÅ klar. Men hov! Tjek lige her, om du nu også har husket det hele
Mathias B. Høj
04/07-2019 kl. 09:03

1. Husk det røde kort eller Rødt Kort-app'en.

Får du brug for vejhjælp, skal du benytte det røde kort. Det gælder både, hvis du punkterer, bilen bryder sammen, eller du bliver involveret i et uheld. Er bilen kaskoforsikret, kan du få vejhjælp. Kontakt SOS international på + 45 70 10 50 52. Med Rødt Kort-app'en kan du tilkalde hjælp via dine GPS-koordinater.

2. Husk det grønne kort.

Det grønne kort skal du bruge, hvis du kører uden for EU, i Norge, Island, Schweiz, Andorra og Serbien.

3. Print en international skadeanmeldelse.

Læg en international skadeanmeldelse i bilen, så har du den klar, hvis uheldet er ude – og du husker at få alle de nødvendige oplysninger om modparten. Hent den internationale skadeanmeldelse på dansk og engelsk hos dit forsikringsselskab.

4. Husk det blå EU-sygesikringskort.

Hele familien skal have det blå sygesikringskort med. Suppler eventuelt med en rejseforsikring – især hvis du kører til et ikke-EU-land. Kortet dækker ikke udenfor EU og dækker heller ikke hjemtransport, hvis et familiemedlem skal transporteres hjem.

5. Tjek reglerne for børn i bilen.

Reglerne for børn i bilen er forskellige i de europæiske lande. I Østrig skal alle børn under 150 cm benytte selepude. 

6. Sørg for at have det rigtige sikkerhedsudstyr i bilen.

Også her er reglerne ret forskellige i Europa, og nogle former for sikkerhedsudstyr er lovpligtigt i en række lande. Og under alle omstændigheder fornuftigt at have med: 

Advarselstrekant.

Sikkerhedsveste til alle. Det er lovpligtigt i mange lande, at alle der forlader bilen, har sikkerhedsvest på.

Ildslukker.

Miljømærkater til Tyskland og eventuelle motorvejsmærkater til en række andre lande. Du kan købe dem i forvejen, fx hos FDM.

Alkohol-tester, hvis turen går til Frankrig.

DK-skilt til bil og campingvogn, med mindre du har EU-nummerplade og kun kører i EU.

En førstehjælpskasse vil også være en fornuftig investering, både til køreturen og til resten af ferien. 

7. Tjek bilen godt igennem før afgang – tjek olie, vand, sprinklervæske osv. og dæktryk. Det bør være lidt højere end normalt, når bilen er tungt pakket. Tjek også bilens lygter – er bilen helt feriepakket, skal de måske justeres lidt. 

8. Nu du er i gang, så tag et kig på dine dæk og mål mønsterdybden. Har du ikke selv en mønsterdybdemåler, så kør forbi dit værksted og få et tjek. Den lovpligtige mønsterdybde er 1,6 mm., men et mere sikkert tal at huske, er minimum 3 mm. Slidte dæk går ud over sikkerheden: det forøger bremselængden, forringer styreevnen og øger risikoen for udskridning og akvaplaning. 

9. Pak bilen korrekt.

De tunge ting skal placeres nederst og så langt fremme i bagagerummet som muligt. En eventuel tagboks er kun til de lette ting.

Husk at løse genstande i en bil bliver dødbringende ved en hård opbremsning. Fjern ikke nettet eller gitteret til bagagerummet, fordi det så er nemmere at have det hele.

10. Sørg for at være udhvilet, før du sætter dig bag rattet til mange timers kørsel. Og husk pauserne! 

Med alt det på plads, skulle du være klar til take off! God ferie!

Del med en ven

Skriv et svar

Giver børn en ny start