Svar fra Politiet: Dét skal du gøre med en biltyv
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Hvad stiller man op med en biltyv?

Må du fange og fastholde biltyven, der vil stjæle din bil? Politiet afklarer reglerne
Mathias B. Høj
12/01-2018 kl. 07:17

Du har lige opdaget en gut i en hættetrøje, der vil stjæle din bil. What to do?

Ja, hvad stiller man op, hvis man opdager en biltyv godt i gang med sit luskede forehavende? En umiddelbar reaktion vil være at flyve i flæsket på tyven, men må man det og i hvilket omfang? Og kan man lave en civil anholdelse?

MagaCin kontaktede Rigspolitiet for at finde ud af, hvad man reelt kan og skal gøre, hvis man fanger en bilyv på fersk gerning.

Vi har fået følgende svar fra Rigspolitiet – som gælder tyverier generelt:

“Alle borgere i Danmark kan foretage en anholdelse, hvor tyven tages på fersk gerning. Det er kun politiet, som kan anholde for tidligere begået forbrydelser.

Der gælder de samme regler for politi som for almindelige borgere ved anholdelser: At man kun må bruge den fornødne magt – og det kan forsvares. Og det er en individuel vurdering.

Reglerne om magtanvendelse betyder, at man ikke må bruge metoder, som er helt ude af proportioner med den forbrydelse, som man ønsker at forhindre. Eksempelvis må man ikke skyde efter en cykeltyv eller forsøge at køre ham over med en bil.

Overværer man et overfald på gaden, så har man ret til at bruge den magt, som skal til for at forhindre overgrebet. Det er dog vigtigt at huske, at magtanvendelse ikke må udvikle sig til hævn eller en straf. Hævner man sig, så er der ikke længere tale om lovligt nødværge.

Civile borgere må heller ikke visitere den anholdte, men er vedkommende i besiddelse af et våben, må man godt fratage vedkommende dette, da det er for at sikre sig selv.

Foretager man en civil anholdelse, så skal tidspunktet for anholdelsen noteres pga 24-timers reglen, da ingen må være anholdt i mere end 24 timer.

Reglerne for civil anholdelse, kan ses i retsplejelovens §755

Det vil altid være op til domstolene at afgøre, om en borgers indgreb er nødvendigt og rimeligt. Er det ikke det, kan det være strafbart.

Generelt anbefaler politiet, at borgere skal undgå konfrontationer med en gerningsmand (tyv) og ringe efter hjælp hurtigst muligt.

Overordnet skal man ikke involvere sig med gerningsmænd til en forbrydelse, om det er overfald, røveri, tyveri eller andet. Man skal som borger observere, og så skal man fjerne sig fra situationen så hurtigt som muligt og kontakte politiet. Man skal forsøge at skaffe hjælp, men ikke involvere sig i en konfrontation.”

Altså: 

– Som udgangspunkt skal du melde episoden til Politiet og lade dem fange tyven. Politiet anbefaler, at man lader dem om kontakten med gerningsmanden.

– Hvis du vil foretage en civil anholdelse, er det lovligt, hvis der KUN bliver brugt den fornødne magt. Ingen hævn eller straf er lovlig. For med en fysisk afstraffelse af tyven, kan det blive bilejeren der skal i buret længst – så der pludselig er to gerningsmænd i stedet for én. Det vil være en individuel vurdering fra domstolene der afgør dette.

– Tidspunktet for den civile anholdelse skal noteres – eller i hvert fald huskes, så Politiet kan underrettes, når de afhenter gerningsmanden.

– Gerningsmanden må ikke visiteres, men gerne fratages et eventuelt våben.

Del med en ven

Skriv et svar

Giver børn en ny start