Oktoberfest i München - MagaCin
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Oktoberfest i München

Ved du hvorfor Oktoberfesten ligger i september, hvad en Dirndl er, og hvorfor man kun servere øl i 1 ltr. krus til Oktoberfesten? I det følgende får du svar på dette og andre sjove detaljer om festen
Ole Mose
02/10-2016 kl. 00:00

De fleste har nok hørt om Oktoberfesten. Festen har sin oprindelse i München og bliver i dag kopieret i vidt omfang verden over. Men originalen findes altså i München.

MagaCin.dk tog campingvognen til München

MagaCin.dk besøgte begivenheden i 2016 og vi fik en fantastisk oplevelse af en fest, som kun tyskerne kan afholde. Vi kom til byen med campingvogn og det viste sig at være et fortrinligt valg.

Oktoberfesten

Oktoberfesten er en fest med utallige glade mennesker i alle aldre og fra alle dele af verden. Mennesker udefra valfarter til det store arrangement for at opleve den specielle stemning. På trods af at der er mange udlændinge, er det dog tyskerne, der dominerer og stemingen i festteltene kan ikke blive mere tysk.Gæsterne lever sig ind i det og bliver Bayrer for en dag, synger med på sangene og følger med i det der sker.

Der er en utallige sjove ting og traditioner og mange detaljer om disse kommer frem, når man taler med Bayrerne selv.

Wiesn

Tyskerne (i hvert fald Bayrerne) omtaler ikke Oktoberfesten med det navn – eller rettere, det gør de, men det er langt mere udbredt at omtale den som “Wiesn”. Alle ved, det er Oktoberfesten der omtales, når man siger Wiesn.

Det foregår på Theresienwiese

Selve Oktoberfesten foregår på Theresienwiese. Det er et 42 ha stort parkanlæg, der ligger ca. 1-2 km. fra hovedbanegården.
Ud over at være en park, er det også her man finder den enorme “die Statue der Bavaria“, som er en enestående statue, der symboliserer Bayern.  

Opstilling

Ca. 14 dage før start begynder arbejdet med at opstille de store festtelte, hvoraf flere har plads til mere end 5.000 gæster. Allerede i januar lukker man op for booking og firmaer og private kan der bestille hele borde. De mest attraktive tidspunkter er start- og slutdagene og så naturligvis i weekenderne.

Ud over det store telte opstilles mange mindre telte, boder, sanitet og et kæmpe tivoli med alt fra ruchebaner til skydetelte og radiobiler.

Hvorfor Oktoberfest i september?

Oktoberfesten blev oprindelig startet i forbindelse med et royalt bryllup d. 12 oktober 1810. Senere udviklede det sig til en egentlig folkefest. Specielt et år med kulde, sne og andre ubehageligheder bevirkede at man flyttede festen, så den sidste dag falder den første søndag i oktober. 
Hvis denne søndag falder d. 1. starter festen 2 dage tidligere og falder den d. 2, starter festen en dag tidligere. Således varierer festens længde mellem 16 til 18 dage.

Dirndl

De traditionelle klædningsdragter er en oplevelse i sig selv. Mændene går i lederhosen, som findes i alle mulige udformninger og kvaliteter. De billigste i ægte skind er syet af ged, men man kan også få dem i krondyrskind og så koster de kassen.
Kvinderne går i en kjole kaldet en Dirndl. Variationerne af denne er utallige. Ud fra mine betragtninger er jeg nået frem til, at der findes “Mädchendirndl”, “Muttidirndl”,”Stylidirndl”, “Sluttydirndl”, “Qualitätdirndl”, “Gothdirndl”, “Bussinessdirndl” og mange andre variationer.

Sløjfen

Placeringen af den sløjfe kvinden har om livet, har stor betydning. Har kvinden den til venstre (hjertesiden), er hun ledig. Har hun den til højre, er hun gift.

Derudover er der kvinder, der har sløjfen på ryggen. De er enker. Endelig er der også nogen, der dækker den med et forklæde – de er på arbejde.

Kun 1 ltr. krus

En meget markant ting ved Oktoberfesten er, at øllet stort set kun serveres i store ølkrus på 1 ltr. Mange forbinder det med druk. Det er ikke rigtigt. Krusene er derimod en praktisk udmøntning af tysk effektivitet. 

Med den store mængde mennesker der skal betjenes i et øltelt (typisk 3000-5000 personer), er 1 ltr krus den eneste realistiske mulighed. Tjenerstaben skal løbe dobbelt så meget, hvis man brugte ½ ltr krus i stedet, for slet ikke at tale om de små 33cl. glas.

Een type glas i god størrelse giver maksimal effektivitet. Prisen er i 2016 10,5 Euro på pladsen. Det svarer til små kr. 75,-

Oans, zwoa, gsuffa!

I Bayren taler man med et specielt dialekt. Når der skal drikkes ved et bord, eller “musikken” vil have gang i festen, lyder det Oans, Zwoa, Gsuffa! Det svarer til det “rigstyske” Eins, Zwei, Gesoffen – altså En, To, Drik!
Derudover findes der et væld af traditioner blandet med musik, hvor “Ein prosit” nok er den mest kendte.

Kringler, hatte o.m.a.

Ved bordene cirkulerer unge piger og drenge rundt og sælger hatte i forskellige udformninger og farver, honninhjerter med påskrift, små badges, bamser og kringler.  Bamserne bruges til ølkonkurrencer ved de enkelte borde.

Reservationer

Stort set alle teltene er fuldt booket om aftenen. Bookingen starter i januar og alle de store bilfirmaer og andre firmaer i det hele taget, booker stort til deres medarbejder. Om dagen er det relativt nemt at få et bord også helt frem til september.

Selv om man ikke har reserveret plads, kan man altid finde plads udenfor teltene. Man kan så ikke opleve musikken indenfor, da det er forbeholdt de besøgende med reservationer. 

Oplev det selv

Festen er ved at være slut for i år. Er du til fest og glade dage, kan vi kun anbefale et besøg hernede. I de følgende dage/uger vil vi beskrive vores vej med campingvognen herned. Og vi har også et par tip til, hvordan man kan bo hernede med campingvogn, camper, telt o.a.

Del med en ven

Skriv et svar

Giver børn en ny start