Svindel med km koster mia - omfattende snyd i EU
FacebookYoutubeXInstagram Threads Job hos MagaCin
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Svindel med km koster mia

Omfattende speedometer snyd i EU
CO
26/01-2019 kl. 12:50

Svindel med kilometer standen på brugte biler inden for EU koster årligt mindst €1,31 mia, men det mest sandsynlige scenarie taler om en omkostning på 8,77 milliarder Euro .

Det viser dette dokument fra europaparlementet.

Undersøgelsen viser også snyd med kilometerne, på op mellem 30 og 50% af biler som bliver handlet over landegrænser i EU, og det er slet ikke utænkeligt at det samme gør sig gældende for motorcykler.

Et vanvittigt beløb der næsten lyder som en mindre stats bruttonationalprodukt. Og så har man faktisk ikke medregnet de omkostninger det har for forbrugeren, som har købt et køretøj hvor kilometertælleren på forunderligvis viser mindre end køretøjet reelt har kørt.

Svindel med km-tælleren er ikke noget ukendt fænomen, og hvor det i gamle dage ofte kunne klares med en boremaskine på enden af speedometerkablet, kan enhver i dag med få klik på internettet købe elektronisk udstyr til at justere kilometer tælleren.

I Danmark forsøges svindel minimeret med registrering af km-stand ved regelmæssige syn af køretøjer, men det kræver ikke den store tekniske indsigt at justere speedometeret kort tid før syn.

Vi kender ikke til nogen undersøgelse der dokumenterer omfanget i Danmark, men de fleste kender nok til annoncer der tilbyder justering af speedometer. Justering af km-stand kan naturligvis foretages uden skumle bagtanker i forbindelse med udskiftning af instrumentering eller motor.

Men det tog os kun få sekunders søgning på internettet, at finde et eksempel på en forhandler som tog et køretøj i bytte, hvor der efterfølgende blev konstateret svindel med kilometerne, og hvor forhandleren selv måtte æde tabet, da køretøjet efterfølgende blev solgt for en slik på auktion.

Herunder en video fra FIA – Federation Internationale De L'Automobile – som demonstrerer et bud på hvordan man kunne begrænse den omfattende svindel.

Her på redaktionen har vi selv erfaring på området.

Senest da en af medarbejderene i 2018 solgte en motorcykel, der ved nærmere eftersyn viste sig at have kørt ca. 50.000 km mere end oplyst, da vores medarbejder i sin tid købte den.

Salgsprisen blev naturligvis voldsomt reduceret.

Dokumentet fra europaparlementet nævner et gennemsnitligt snyd på 60.000 km, så i vores tilfælde passer det vist meget godt.

Europaparlementet har sendt et klart signal om at man tager problemet alvorligt, og der arbejdes på tiltag som skal minimere omfanget. Fra September 2018 skal alle nye typegodkendte biler i EU være særligt sikret mod såkaldt “spoling” af kilometertælleren. Det kan du blandt andet læse mere om i en artikel fra 2017 på FDM's hjemmeside.

Det kunne måske være en god ide at tjekke oplysninger om køretøjet på nummerpladenet inden køb, og som det nævnes på FDM's hjemmeside, bør man huske at køretøjets km-stand er noteret på slutsedlen inden køb.

MagaCin følger udviklingen og EU tiltagene med stor interesse, og holder dig naturligvis opdateret når der er nyt i sagen.

Har du selv oplevet snyd med km-tælleren, så giv dit besyv med i kommentarfeltet herunder.

Del med en ven

Skriv et svar

Vi støtter Kræftens Bekæmpelse 2024
Giver børn en ny start