Liste: Ny brugt bil? Dette skal du tjekke
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Ny brugt bil? Dette skal du tjekke

Der er masser af penge at spare ved at købe en brugt bil fremfor en ny. Men det er vigtigt at være kritisk og vide, hvad du skal holde øje med, når du køber bilen brugt.
Mathias B. Høj
13/03-2019 kl. 12:25

Allerførst, så skal du være kritisk, når du køber en brugt bil, uanset om du køber den hos en forhandler eller en privatperson. Tjek altid de oplysninger, sælger giver dig og stol på din mavefornemmelse. Men ikke kun! Sæt dig grundigt ind i dine behov og i biltypen, før du skriver under på slutsedlen.

Køber du bil hos en forhandler, har du har to års reklamationsret.

1. Kan det overhovedet betale sig at købe en gammel bil?

Du sparer selvfølgelig en del penge, når du køber brugt. Men ældre biler er ofte dyrere i ejerafgift, fordi de har dårligere benzinøkonomi, og jo ældre bilen er, jo flere uforudsete udgifter risikerer du. Til gengæld er værditabet lavere ved køb af en ældre bil.

Med overgangen til WLTP-forbrugsberegningen kan det være mindre overskueligt – se evt. mere på: https://wltp.dk

2. Hvor gammel må bilen være?

Du får det bedste køb, hvis du køber en bil, der er 2-3 år gammel. På den korte tid er bilen blevet markant billigere, men er stadig så relativt ny, at der ikke er mange udgifter på den. Er bilen ældre end seks år, kommer udgifterne til reparationer og vedligehold typisk. 

3. Er der restgæld i bilen? 

Hvis der er restgæld i bilen, risikerer du at hænge på den. Det tjekker du nemt på tinglysning.dk: https://www.tinglysning.dk/t/#/top/forespoerg/bilbogen. Du skal bruge bilens stelnummer – det står på registreringsattesten. 

4. Kan du stole på de oplysninger, sælger giver dig?

Better safe than sorry… På nrpla.de kan du indtaste bilens registrerings- eller stelnummer og få adgang til synsrapporter. Her kan du se, hvornår bilen blev indregistreret første gang, aflæse dens kilometertal og se, hvornår den var til syn sidst – og sammenholde det med sælgers oplysninger.

5. Har bilen tidligere haft skader? 

Spørg efter bilens servicebog.

6. Tjek dækkene grundigt 

Dækkene er dit eneste kontaktpunkt med vejen. Så ned på knæ og undersøge dækkene: Hvor gamle er de? Er de slidt ens, og er det samme type dæk for og bag? Det er ulovligt og farligt at mixe sommer- og vinterdæk. Undersøg dækkene grundigt for revner eller slid. Er dæk slidt uensartet kan det være tegn på, at bilen har mekaniske problemer. I følge loven skal mønsterdybden være minimum 1,6 mm. Du kan måle mønsterdybden med en tændstik – 3 mm. svarer til svovlstykket på tændstikken. 

Sørg for at forhandle dig frem til at få vinter-eller sommerdæk med til bilen også.

7. Kig forruden grundigt igennem for stenslag – selv et lille slag kan hurtigt udvikle sig til en revne. 

8. Kig på lakken. Er den ensartet – er der ridser eller mærker i lakken? Er der rust på bilen?

9. Prøvekør bilen

Giv den gas og husk at køre både i by og på motorvej. Du skal ikke nøjes med en fem minutters tur – kør mindst 20 kilometer, så du får en god fornemmelse af bilen og hvordan, den er at sidde i. Bilen må ikke ryste, rasle eller have mystiske lyde, hverken ved start eller kørsel. 

Tænd for ventilationsanlægget – både på varme og kulde og tjek sædevarmen. 

10. Sidder du godt i bilen og er udsynet, som det skal være?

Sørg for at indstille sædet og rattet, så du sidder godt og mærk efter om pedaler og gear føles OK.

Tilbage er der kun prisforhandlingen. Her kan du passende bringe fejl og mangler fra ovenstående op.

Del med en ven

0 personer snakker om “Ny brugt bil? Dette skal du tjekke

  1. Jeg står selv og skal ud og købe en brugt bil. Så det var nogle brugbare råd. Tak!

Skriv et svar

Giver børn en ny start