
Statens indtægter fra bøder og konfiskerede køretøjer øges
Det såkaldte økonomiske råderum i Danmark er for nylig opjusteret ret kraftigt, og selvom det måske umiddelbart kan fremstå som en dråbe i havet, så har danske borgere bidraget til den økonomiske optur på en måde, som mange af os nok ikke tænker specielt meget over til daglig.
Statskassen polstres nemlig også af øgede bødeindtægter samt ved salg af konfiskerede køretøjer, hvor indtægterne fra politisk hold er indkalkuleret i finansieringen politiets og anklagemyndighedens økonomi, men der har dog været en lille pause i indtægterne fra de konfiskerede køretøjer.
Det rådes der nu bod på.
Tidligere på året kunne du læse her på MagaCin, at de nye fotovogne skovler millioner ind. For selvom Rigsrevisionen har kritiseret politiets brug af fotovogne, så indtjente den danske etats fotovogne i 2023 et ikke uvæsentligt beløb på 759 mio. danske kroner. Et beløb der som du kan læse nederst i artiklen voksede betragteligt i 2024.
Bødekassen bugner altså, og det varer ikke længe, inden indtægterne fra salg af konfiskerede køretøjer igen spytter yderligere midler i kassen.
Politiet genoptager snarest salget af konfiskerede køretøjer – momspligt er nu afklaret.
Sådan lyder det fra Rigspolitiet, der tilsyneladende ikke på forkant havde fået afklaret momsreglerne med Skattestyrelsen.
Derfor forventer politiet at kunne genoptage salget af konfiskerede køretøjer i løbet af kort tid, efter Skattestyrelsen nu har fastslået, at der skal betales moms af provenuet – noget, der hidtil ikke har været praksis.
Økonomidirektør i Rigspolitiet Andreas Langsted fortæller i nyhedsbrevet, at formålet har været at sikre korrekt håndtering af moms ved auktionssalg fremover:-
“Vi er tilfredse med, at der nu er skabt klarhed om momsreglerne for politiet på dette område, og vi forventer snarest, at auktionerne kan genoptages. På baggrund af Skattestyrelsens konklusion har vi iværksat udarbejdelsen af nye og fælles retningslinjer for landets politikredse.”
Hvis vi lige tager et lille kig på historikken med auktion over konfiskerede køretøjer, så blev Lov om vanvidskørsel vedtaget med en lille ændring af et stort flertal i Folketinget 23. Marts 2021, og loven trådte allerede i kraft d. 31. Marts samme år.
I artiklen Politiet får nye bedre lasere, og fartbøder skal reguleres fra 2021 kan du se Aftale om politiets og anklagemyndighedens økonomi 2021-2023 som indlejret pdf, hvor du på side 29 under Provenu for salg af konfiskerede biler i forbindelse med vanvidskørsel kan læse følgende:-
“Med initiativerne mod vanvidskørsel udvides muligheden for at konfiskere biler, selv når føreren at bilen ikke også er ejeren. I tråd med praksis i dag vil disse biler kunne sælges som beset på politiauktion.
Det er forventningen, at den udvidede adgang til konfiskation af biler vil øge statens indtægter for salg af konfiskerede biler. Provenuet forventes at udgøre ca. 12 mio. kr. i 2021 stigende til ca. 21 mio. kr. årligt fra 2022 og frem.
Aftaleparterne er enige om at anvende provenuet fra salg af konfiskerede biler til finansiering af aftalen.”
I september måned 2023 var der som det fremgår af side 10 i Finanslovforslaget for 2024: § 11. Justitsministeriet afsat midler til en forlængelse af Aftale om politiets og anklagemyndighedens økonomi i 2021-2023, og i følge 2024 Mål- og resultatplan for anklagemyndigheden blev aftalen om politiets og anklagemyndighedens økonomi 2021-2023 da også videreført i 2024.
I Politiets og anklagemyndighedens Årsrapport 2024 optræder indtægterne fra Bøder, konfiskationer og parkeringsafgifter samt salg af pas og våbentilladelser mv. under ét, og en forlængelse af aftalen om politiets og anklagemyndighedens økonomi var også på finanslovsforlsaget for 2025.
Det fremgår ligeledes af denne orientering fra Justitsministeriet, at aftalen om politiets og anklagemyndighedens økonomi blev forlænget i 2024 og 2025, men udløber ved udgangen af indeværende år.
Derfor har regeringen indledt forberedelserne til forhandlingerne om en ny flerårsaftale for politiets og anklagemyndighedens økonomi fra 2026, og det er vel ikke urealistisk at forestille sig, at der også i denne omgang ligesom tidligere indkalkuleres et såkaldt merprovenu.
Altså øgede indtægter fra bøder og bortauktion af konfiskerede køretøjer.
Indtægterne fra bøder vokser nærmest med svimlende hast, men hvordan ser det ud med indtægterne fra salget af konfiskerede køretøjer, og hvor meget bidrager det egentlig til statskassen.
Det får man et meget godt indtryk ved et kig på Rigspolitiets nyhedsbrev med overskriften Politiet genoptager snarest salget af konfiskerede køretøjer – momspligt er nu afklaret, som leverer et lille overblik over de foreløbige indtægter.
Der kan man også se, at provenuet fra salget af konfiskerede køretøjer generelt har været stigende siden indførelsen af loven mod vanvidskørsel i foråret 2021.
Rigspolitiet har opgjort, at statens provenu for salget af konfiskerede køretøjer var på ca. 2 mio. kr. i 2021, ca. 8 mio. kr. i 2022, ca. 17 mio. kr. i 2023, og ca. 25 mio. kr. i 2024.
At der fremover skal afregnes moms af salget, mens den resterende del af provenuet stadig vil tilgå statskassen, har næppe vi almindelige dødeliges store interesse.
Og at ændringen ikke får betydning for politiets økonomi, da indtægterne tilgår statskassen, er måske i virkeligheden en lidt overflødig kommentar. For provenuet indgik i aftalen om politiets og anklagemyndighedens økonomi fra 2021 og tilsyneladende også i de følgende forlængelser til 2025, så mon ikke den praksis fortsætter.
Rigspolitiet har altså konstateret en kontinuerlig vækst i indtægterne fra bortauktion af konfiskerede køretøjer i perioden 2021 til 2024, som har resulteret i samlede indtægter til statskassen på ca. 52 mio. kroner.
På årets sidste dag i 2024 fortalte Jyllandsposten i Indtægter fra trafiksyndere og fartblinde bilister brager i vejret om, at der var røget lang over en mia. danske kroner i statskassen fra bødeindtægter, og at indtægterne ventes at skyde i vejret.
Og når politiet nu får fornyet vind i sejlene vedrørende etatens auktioner for konfiskerede køretøjer, så kunne man historikken taget i betragtning sagtens forestille sig, at indtægterne herfra også øges betragteligt i 2025.
Hermed lidt tal på de imponerende beløb danske trafiksyndere spytter i statskassen.
Indtægter som politikerne ganske vist kalkulerer med i finansiering af politiets og anklagemyndighedens økonomi, men pudsigt nok kan synderne vel egentlig bryste sig over, at de også bidrager til det økonomiske råderum, som for nylig er opjusteret med 58 mia. kroner frem mod 2030.