Debutant rydder bordet med hattrick

Har verdensmesteren mødt sin overmand?
Steffen F. Olesen
26/02-2019 kl. 13:27

World Superbike sæson 2019 er skudt i gang, og sikke en fantastisk måde at gøre det på. En af årets Rookies i WorldSBK – Alvaro Bautista – formåede fra første omgang at luske sig i front, og holde de seneste års store navn – Jonathan Rea – bag sig.

Løb 1:

Starten gik for første gang i 2019 og Leon Haslam kom på sin Kawasaki rimelig godt fra land. Han nåede dog ikke meget længere end ned til sving 1 før han blev degraderet til pålæg, i en sandwich mellem Alvaro Bautista og Jonathan Rea i spidsen.

Blot 2 sving senere, i sving 3, bragede Bautista forbi Jonathan Rea og tog føringen. Herfra opbyggede Bautista, omgang efter omgang, luft ned til 2. pladsen, og satte hurtigste tid på nærmest hver omgang. Efter halvdelen af løbsdistancen var overstået, var der hele 8 sekunder mellem Bautista i front, og Jonathan Rea på 2. pladsen.

Rea kunne altså godt skyde en pil efter førstepladsen, og måtte nu fokusere på at holde Leon Haslam og Alex Lowes bag sig.

Løbet udviklede sig og begyndte at tage form. Jonathan Rea og Leon Haslam byttede jævnligt pladser i kampen om 2. pladsen, imens Tom Sykes og Alex Lowes  sloges bag dem.

Toprak Razgatlioglu, som startede bag streg nummer 14, gjorde massive fremskridt, og var på et tidspunkt helt oppe og snuse til tredjemandens baghjul.

Der skulle gå nogle omgange inden vi så årets første styrt, udført af Leon Camier i sving 2.

Jonathan Rea fik under årets første løb kamp til stregen, og blev faktisk skubbet helt ned på 3. pladsen af Leon Haslam, som desværre måtte en tur i gruset i sving 4, hvorefter han blev sat tilbage på 15. pladsen.

Haslam’s uheld efterlod Jonathan Rea og Alex Lowes i kampen om 2. pladsen, imens Toprak Razgatlioglu og Tom Sykes sloges bag dem.

Sykes’ BMW døjede med at holde Toprak’s Kawasaki bag sig på langsiderne, men i hårnålene kom BMW’en stærkt igen.

Senere i løbet begyndte Marco Melandri at prikke til Michael Van Der Mark, og det skulle ikke vare længe før Italieneren gjorde sit træk, og smuttede forbi. Kort efter listede han forbi Tom Sykes, og derefter Toprak Razgatlioglu i sving 2.

Med kun 6 omgange tilbage var der nu fri bane op til Alex Lowes og den sidste podieplacering.

Alvaro Bautista krydsede som den første målstregen, hele 14,9 sekunder foran Jonathan Rea på 2. pladsen, og Bautista er hermed den første rookie der har vundet et debutløb i World Superbike, siden Max Biaggi i 2007.

Det lykkedes – efter en bemærkelsesværdig præstation – Marco Melandri at komme forbi Alex Lowes, og herved placere sig som 3’er.

Debutanten Alvaro Bautista napper sejren

Sprint løb:

Jonathan Rea gled let og elegant ind i førerposition i sving 1, skarpt forfulgt af gårsdagens vinder, Alvaro Bautista.

I udgangen af første omgang havde Alex Lowes kæmpet sig op i tredje position, og var kortvarigt forbi Alvaro Bautista’s 2. plads, men blev hurtigt sat på plads af Bautista’s Ducati Pani-binde-gale.

Der skulle ikke gå længe før kampen vi alle ventede på udspillede sig – kunne Alvaro Bautista endnu engang sætte Jonathan Rea på plads?

Alvaro Bautista formåede at komme forbi Jonathan Rea, men i modsætning til løb 1, havde spanieren problemer med at trække fra.

Bag dem blev den anden Kawasaki, med Leon Haslam på nakken, kortvarigt skubbet ned på 5. pladsen af Michael Van Der Mark. Det lykkedes dog Leon Haslam at komme tilbage, for kort efter at nappe 3. pladsen fra Alex Lowes.

Med 7 omgange tilbage havde Jonathan Rea fået nok, og han bragede forbi Alvaro Bautista i sving 2, men faldt tilbage igen i sving 4.

Jonathan Rea tog igen føringen, men kunne ikke hamle op med Bautista’s Ducati power hen ad langsiden.

Efter Leon Haslam havde lagt afstand til de bagvedkørende og sikret sig 3. pladsen, sloges Alex Lowes, Michael Van Der Mark, Sandro Cortese og Marco Melandri, om at lægge forrest i deres egen lille flok. Yamaha kvartetten snublede så meget over hinanden, at de alle mistede chancen for at komme i top 3.

I front gav Alvaro Bautista’s indsats pote, og han blev herved verdens første vinder af et Tissot Superpole Race (Sprint løb).

Jonathan Rea nappede 2. pladsen efterfulgt af teamkammeraten Leon Haslam og Alex Lowes sluttede som nummer 4, med Michael Van Der Mark og Marco Melandri beg ham.

Jonathan Rea kæmper for at hænge på

Løb 2:

Weekendens sidste World Superbike løb på Philip Island gik som en drøm for Alvaro Bautista, som nu kan kalde sig den første rytter, der har vundet begge løb i sin debutweekend siden John Kocinski, på Misano i 1996.

Alvaro Bautista gentog strategien, og lagde fra løbsstart stille og rolig afstand ned til Leon Haslam, som formåede at passere teamkammeraten, Jonathan Rea, i sving 4.

Michael Van Der Mark kom godt afsted fra løbsstart og placerede sig som nummer 4, imens Michael Ruben Rinaldi tordnede frem fra 8. startposition og op på 5. pladsen, foran Marco Melandri på 6.

I sving 1 på anden omgang kiggede Eugene Laverty kort forbi 6 pladsen, men blev hurtigt sat tilbage af sin tidligere teamkammerat, Marco Melandri.

I kampen om 2. pladsen så det sort ud for Jonathan Rea, hvor ikke alt gik som planlagt, da Leon Haslam begyndte at trække fra.

Marco Melandri listede forbi Michael Van Der Mark, og begyndte med det samme at hale ind på Jonathan Rea og Leon Haslam.

Længere fremme opbyggede Alvaro Bautista afstand til den bagvedkørende Kawasaki, og for at bekræfte hans ubarmhjertige tempo, satte han da også lige banerekord.

På 6. pladsen bag Marco Melandri og Michael Van Der Mark, lå Alex Lowes, og længere tilbage kæmpede Chaz Davies sig frem på 9. pladsen, fra startposition nummer 16.

Fra 7. omgang begyndte den regerende verdensmester, Jonathan Rea, at hale ind på sin nye teamkammerat, og med kun 8 omgange tilbage, trak Jonathan Rea forbi Leon Haslam, men måtte kort efter igen falde tilbage.

Dette udløste en lavine af hele 9 overhalinger mellem de 2, over de næste omgange.

Bag de grønne kamphaner udspillede der sig en kamp mellem de 2 Yamaha ryttere, Marco Melandri og Michael Van Der Mark. Kampen mellem de 2, gjorde at ingen af dem kunne tæt nok på de forankørende til at avancere.

Ved løbets afslutning krydsede Alvaro Bautista målstregen som førstemand, og bag ham nappede Jonathan Rea 2. pladsen foran Leon Haslam.

Michael Van Der Mark sluttede på plads nummer 4, foran teamkammeraten, Alex Lowes, der i slutningen af løbet gav maskinen et ekstra skub for at sætte Marco Melandri ned på 6.

Alvaro Bautista er glad for sin nye cykel.