I 70 år har Porsche været synonymt med sportsvogne
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Ikonisk bilmærke fejrer 70 år

I 70 år har Porsche været synonymt med sportsvogne
Porsche DK
29/01-2018 kl. 11:27

Hurtig. Puristisk. Emotionel. I 70 år har Porsche være synonymt med fremstilling af sportsvogne på højeste niveau. Den 8. juni 1948 blev den første bil med navnet Porsche indregistreret: 356’eren ”Nr.1” Roadster. Denne dag blev Porsche født. Med model 356 virkeliggjorde Ferry Porsche sin drøm om sportslig kørsel. ”I hans vision fra dengang genfinder man alle de værdier, der har præget mærket helt op til i dag”, udtaler Oliver Blume, administrerende direktør for Porsche AG, ved gårsdagens nytårskur på Porsche Museum. Med gæster fra repræsentanter for den sydtyske delstat Baden-Württemberg og bystyret i Stuttgart samt personligheder fra den politiske verden, erhvervslivet og andre samfundsrelevante områder blev der taget hul på jubilæumsåret med sloganet ”70 Jahre Porsche Sportwagen”.

”Tradition er en forpligtelse. Var det ikke for vores tradition og kerneværdier ville vi ikke være der, hvor vi er i dag”, siger Oliver Blume. ”Vi vil bringe den tekniske excellens, som Ferry Porsche var foregangsmand for, ind i fremtiden. Intelligent, sportslig mobilitet har en stor fremtid foran sig. Og til at gøre det besidder vi god, teknologisk knowhow, har kreative medarbejdere og en helt speciel teamspirit. Vi har alt det, der kræves, for at Porsche som brand fortsat kan skabe fascination – også i de næste 70 år.”

Porsches historie begynder i 1948. Men sportsvognsmærkets fundament udgør professor Ferdinand Porsches livsværk, som hans søn Ferry førte videre. Ferdinand Porsche konstruerede allerede i starten af forrige århundrede nogle banebrydende opfindelser inden for bilproduktion. Med Lohner-Porsche-modellen byggede han i 1900 en elbil med hjulnavsmotor og på basis af den lidt senere verdens første firehjulstrukne personbil. Samme år fremstillede han med udviklingen af en blandingsmotor drevet af benzin og el en forløber for hybridbiler. I 1931 grundlagde Ferdinand Porsche sin egen ingeniørvirksomhed i Stuttgart. Med Berlin-Rom-bilen lagde han i 1939 grundstenen til ideen om en sportsvogn med navnet Porsche. Virkeliggørelsen af denne drøm var imidlertid forbeholdt hans søn Ferry i 1948 med model 356.

Efterfølgeren til 356’eren, Porsche 911, som Ferry Porsches søn Ferdinand Alexander lavede et udkast til, bidrog til virksomhedens endelige gennembrud som en af de teknisk og stilistisk førende sportsvognsproducenter i verden. Model 911, der for første gang blev præsenteret for offentligheden i 1963, er i årenes løb blevet bygget over en million gange. ”Selv om bilen over årtier er blevet videreudviklet løbende og udstyret med nye, innovative teknologier, fremstår ingen andre biler så uændret i deres grundform som 911’eren”, udtaler Oliver Blume. ”Alle Porsche modeller, der bliver udviklet nu og i fremtiden, har en relation til denne sportsvogn. Som mærkets hjerte har den indpræget sig i sportsvognsentusiasters kollektive hukommelse verden over.”

For fremtiden står Mission E i startblokken – den første rent elektriske bil fra tyske Zuffenhausen. Konceptbilen kombinerer det umiskendelige og emotionelle Porsche design med fremragende præstationer og en fremtidsvisende hverdagsanvendelighed. 4-dørs modellen med fire enkeltsæder har en systemydelse på over 600 hk og en rækkevidde på mere end 500 km, og den accelererer fra 0-100 km/t på under 3,5 sek. og har en ladetid på ca. 15 min. for at opnå 80 % af den elektriske energi. Til fremtidsprojektet investerer Porsche ca. 1. mia. euro og skaber alene på hovedsædet i Stuttgart-Zuffenhausen, hvor Mission E bliver bygget, mere end 1.200 nye arbejdspladser. ”Porsche bliver ved med at være Porsche – det førende brand for eksklusiv og sportslig mobilitet”, understreger Oliver Blume.

Sportsvognsproducenten fejrer jubilæet med mange aktiviteter verden over. Allerede den 3. februar starter ”The Porsche Effect” på Petersen Museum i Los Angeles. I Tyskland finder den første udstilling ”70 Jahre Porsche Sportwagen” sted fra 20. marts til 31. maj i ”DRIVE. Volkswagen Group Forum” på Unter den Linden i Berlin. Fra 9. juni iscenesætter Porsche Museum jubilæet med en omfattende særudstilling. I weekenden den 16. og 17. juni tager sportsvognsproducenten imod medarbejdere, Zuffenhausen-borgere og andre interesserede til en offentlig fejring på og omkring Porsche Museum i Stuttgart. På ”Festival of Speed” i den engelske by Goodwood fejrer man også jubilæet fra 12. til 15. juli, og det samme er tilfældet på ”Rennsport Reunion” i Californien fra 27. til 30. september. Det hele afsluttes af ”Sound Nacht”, der finder sted for første gang i Porsche Arena i Stuttgart den 13. oktober. Jubilæumsbogen ”70 Jahre Porsche Sportwagen” fra forlaget Delius Klasing kan købes i boghandler nu. Mere information på www.porsche.de/museum.

Del med en ven

Vi støtter Kræftens Bekæmpelse 2024
Giver børn en ny start