Fra i dag kører din motorcykel længere på literen - MagaCin
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Fra i dag kører din motorcykel længere på literen

En helt speciel dato
CO
01/04-2022 kl. 03:00

De fleste kender udtrykket “verden er lille”, men fra i dag er verden blevet en god bid større, og fra i dag kører din motorcykel også længere på literen, uden du selv skal foretage dig noget som helst.
Fremover kan der køres væsentligt længere, inden advarselslampen for lav benzinstand aktiveres.
Det lyder måske lidt besynderligt, men forklaringen er ganske enkel.
For ledende videnskabelige institutioner og myndigheder er på globalt plan blevet enige om officielt at gøre en meter 10% kortere.
Men hvordan kan man sådan bare lige reducere en meter med en tiendedel, og hvorfor gør man det?
Det gør myndighederne dybest set for at genrejse en presset global økonomi.

Vi får mere for pengene
Det ret uventede tiltag får fremadrettet temmelig stor betydning, og heldigvis i positiv retning for vi ejere af motorkøretøjer.
For når vores køretøjer officielt bruger mindre brændstof på en given distance, reguleres vægtafgift/grøn ejerafgift naturligvis også, så ejere af motorkøretøjer fremover vil opleve en besparelse.
For nu køres der jo længere på literen.
Dem som er lidt fikse med regnemaskinen, kan også hurtigt regne ud, hvor meget ekstra ydelse motorcyklens motor pr. automatik får ganske gratis.
En alment alment accepteret definition på en hk er 75 kg løftet 1 meter i vejret på 1 sekund, og da en meter fra i dag er 10% kortere, skal vægten nu blot løftes til hvad der der førhen svarede 90 cm.
Og det fikse er, at forøgelsen af hestekræfter ikke overstiger den lovbefalede grænse på 20%.
Skulle 20% grænsen i sjældne tilfælde blive overskredet, gives der dispensation, som indskrives i motorcyklens registreringsattest.

Stor økonomisk betydning
Reguleringen af den officielle meter vil få stor betydning for de globale priser på stort set alt, hvor vi motorcyklister altså fremover kan bryste os af, at vores motorcykler kører længere på literen, hvilket også gavner miljøet.
Vognmændene kan fra i dag fakturere kunderne for en længere distance, hvilket er til gavn for deres forretning, og billetter til offentlig transport bliver teknisk set billigere pr. kørt kilometer.
Priserne hos det lokale byggemarked får i praksis et lille nøk opad, når en meter taglægte fra i dag reelt er lidt dyrere end før, imens en halv meter medister hos slagteren forventeligt vil falde i pris grundet lavere vægt.
Fiskeriet vil ligeledes få forbedrede betingelser, da en væsentligt større andel af fangsten overholder gældende krav vedr. størrelse.

Fra i dag er en halv meter medister kun 45 cm lang og bliver formentlig billigere

Udskiftning og kalibrering af måleudstyr
Den nye såkaldte 2022 Meter Calibration Agreement træder i kraft præcis ved midnat når datoen skifter til 1. April 2022, og fra denne dato bør alle målebånd, tommestokke og elektronisk måleudstyr enten udskiftes eller kalibreres.
Køretøjers odometer kalibreres på autoriseret værksted mod et mindre gebyr, som refunderes af myndighederne.
Enheden 10% er valgt for at lette umiddelbare udregninger, hvis der ikke øjeblikkeligt udskiftes eller kalibreres målegrej.
Læs endelig artiklen helt til ende før målebånd og tommestokke eventuelt smides ud.
Se også videoen nedenunder med kalibrering af en lasermåler.

Overraskende positive effekter
Implementering af en 10% kortere meter fra 1. April 2022 medfører ikke blot en række økonomiske gevinster, men også et væld af nye muligheder samt positive oplevelser i hverdagen.
Som blot nogle få eksempler kan vi nævne, at ingen eksisterende sportslige rekorder hvor distance er involveret justeres, så det fra i dag bliver meget lettere at sætte ny verdensrekord.
Udbydere af Navigationsløsninger er adviseret på forhånd, og man vil fremover opleve, at længere distancer tilbagelægges på kortere tid end før.
Mange foretrækker fjerne rejsemål i ferien, og fremover vil destinationer der førhen syntes tæt på typisk opleves som fjerntliggende eksotiske feriemål.
Og nogle vil måske fremover være en kende nærmere sandheden, når partneren orienteres om, hvor langt et emne på 20 cm er.

Kan man virkelig justere en meter?
Ja, det lyder måske lidt underligt, men det kan man faktisk godt.
Og det er endda sket flere gange gennem historien.
Se afsnittene nedenunder hvor det står klart, at definitionen på den officielle meter er præciseret ad flere omgange.

Lidt baggrundshistorie
Historisk set blev Meteren første gang defineret af Det Franske Videnskabsakademi i 1791, som en ti-milliontedel (1/10.000.000) af afstanden fra jordens geografiske ækvator til nordpolen gennem Paris.
Der blev i 1799 fremstillet en platinstang som prototype for meteren.
For at udbrede kendskabet til meteren som nyt længdemål, blev der også i sin tid opsat 16 marmorblokke forskellige steder i Paris, hvor længden af en meter var indgraveret.

Officiel metersten i marmor opsat i Paris

Meterkonventionen
I 1875 blev meterkonventionen etableret, hvor man lagde fundamentet til et globalt ensartet system, der senere udviklede sig til SI-enheder.
I 1889 blev den oprindelige platinstang erstattet af en stang med to indgraverede mærker, hvor stangen var fremstillet i en legering bestående af 90% platin og 10% iridium for at gøre den mere holdbar.

En officiel standard meter på Musée des Arts et Métiers i Paris

Mere nøjagtig meter efter 1960
I perioden fra 1960 til 1983 blev meteren defineret som 1.650.763,73 gange bølgelængden af den stråling, der udsendes fra krypton-86 ved overgangen mellem to energitilstande.
Det betød, at meteren blev defineret 50 gange mere nøjagtigt i forhold til den gamle metode med platinmeteren.

En meter defineret ved strålings bølgelænge

I 1983 blev en meter defineret som længden af den vej lys tilbagelægger i det tomme rum i løbet af tiden 1/299.792.458 sekund.

Definition af meter pr. 20/5 2019
Meteren er siden 20. maj 2019 blevet defineret ved, at lade den faste numeriske værdi af lysets hastighed i vakuum være lig med 299.792.458, når den er udtrykt i enheden m/s, hvor sekundet er defineret ved overgangsfrekvensen for cæsium.
Denne definition betyder ligesom den tidligere definition fra 1983, at “meteren er længden af den strækning lyset tilbagelægger i vakuum i løbet af 1/299.792.458 sekund”.

Definition af meter pr. første April 2022: Træk rigtig meget fra
Definitionen på en meter er pr. første April 2022 altså det ovenfor angivne, men hvor man altså nu lige skal trække 10% fra… og dernæst måske også trække 100% fra rigtig meget af alt det andet man har læst i denne artikel.

Rigtig god første April

Bliv abonnent og få ubegrænset adgang til alle nyheder, artikler, videoer og tests på DK’s hurtigste (og måske sjoveste) MC-medie

Del med en ven

Skriv et svar

Giver børn en ny start