Biler Motorcykler Camping Køb og salg Nyheder
Må du tæske en MC-tyv? Svar fra Politiet
Må du tæske en MC-tyv? Svar fra Politiet

Må du tæske en MC-tyv? Svar fra Politiet

Hvilke regler gælder, hvis du fanger en tyv på fersk gerning?

Du har lige opdaget en gut i en hættetrøje, der er i gang med at stjæle din motorcykel. What to do?

Motorcykeltyverier er en plage i hele landet, og især i de større byer. På MagaCin mærker vi, at det er et emne der fylder meget for motorcyklisterne. Derfor kontaktede vi Rigspolitiet for at finde ud af, hvad man reelt kan og skal gøre, hvis man fanger en MC-tyv på fersk gerning. Indenfor lovens rammer, vel og mærke.

Vi har fået følgende svar fra Rigspolitiet - som gælder tyverier generelt, da der ikke er et MC-specifikt regelsæt:

"Alle borgere i Danmark kan foretage en anholdelse, hvor tyven tages på fersk gerning. Det er kun politiet, som kan anholde for tidligere begået forbrydelser.

Der gælder de samme regler for politi som for almindelige borgere ved anholdelser: At man kun må bruge den fornødne magt – og det kan forsvares. Og det er en individuel vurdering.

Reglerne om magtanvendelse betyder, at man ikke må bruge metoder, som er helt ude af proportioner med den forbrydelse, som man ønsker at forhindre. Eksempelvis må man ikke skyde efter en cykeltyv eller forsøge at køre ham over med en bil.

Overværer man et overfald på gaden, så har man ret til at bruge den magt, som skal til for at forhindre overgrebet. Det er dog vigtigt at huske, at magtanvendelse ikke må udvikle sig til hævn eller en straf. Hævner man sig, så er der ikke længere tale om lovligt nødværge.

Civile borgere må heller ikke visitere den anholdte, men er vedkommende i besiddelse af et våben, må man godt fratage vedkommende dette, da det er for at sikre sig selv.

Foretager man en civil anholdelse, så skal tidspunktet for anholdelsen noteres pga 24-timers reglen, da ingen må være anholdt i mere end 24 timer.

Reglerne for civil anholdelse, kan ses i retsplejelovens §755

Det vil altid være op til domstolene at afgøre, om en borgers indgreb er nødvendigt og rimeligt. Er det ikke det, kan det være strafbart.

Generelt anbefaler politiet, at borgere skal undgå konfrontationer med en gerningsmand (tyv) og ringe efter hjælp hurtigst muligt.

Overordnet skal man ikke involvere sig med gerningsmænd til en forbrydelse, om det er overfald, røveri, tyveri eller andet. Man skal som borger observere, og så skal man fjerne sig fra situationen så hurtigt som muligt og kontakte politiet. Man skal forsøge at skaffe hjælp, men ikke involvere sig i en konfrontation."

Altså: 
- Som udgangspunkt skal du melde episoden til Politiet og lade dem fange tyven. Politiet anbefaler, at man lader dem om kontakten med gerningsmanden.
- Hvis du vil foretage en civil anholdelse, er det lovligt, hvis der KUN bliver brugt den fornødne magt. Ingen hævn eller straf er lovlig. For med en fysisk afstraffelse af tyven, kan det blive MC-ejeren der skal i buret længst. Det vil være en individuel vurdering fra domstolene der afgør dette.
- Tidspunktet for den civile anholdelse skal noteres - eller i hvert fald huskes, så Politiet kan underrettes, når de afhenter gerningsmanden.
- Gerningsmanden må ikke visiteres, men gerne fratages et eventuelt våben.

Så nej, du må ikke tæske din MC-tyv!
Kommentarer
V-rod Poul
V-rod Poul 11/1 2018 kl. 17:03
Han får sku tøv alligevel.
V-rod Poul
V-rod Poul 11/1 2018 kl. 17:03
tæv
gollesen
gollesen 15/1 2018 kl. 13:11
I Esbjerg må man godt :-))
Du skal være logget ind, for at kunne oprette indlæg.
Relateret
Marked
Søg MC mærke