Hvorfor forlanger nogle campingpladser campingpas?
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Campingpas eller ej? (del 1)

Mange campister spørger sig selv, hvad man skal bruge et campingpas til. Svaret er ganske kompliceret. Vi vil med denne lille artikelserie søge at kaste lidt lys over tingene.
Ole Mose
15/03-2016 kl. 07:09

Læs Campingpas eller ej? (del 2) her.

Læs Campingpas eller ej? (del 3) her.

Du har sikkert oplevet, at du på de fleste campingpladser herhjemme bliver afkrævet et campingpas. Har du ikke passet i forvejen, kan det købes på campingpladsen. 

Som sagt er det kun nogle pladser, der kræver passet. Andre gør ikke og det har sin helt egen forklaring.

Campingrådet – du betaler

Campingpladser der forlanger campingpas, er organiseret under en fælles hat kaldet Campingrådet. Det er en privat organisation, der henter sine indtægter fra campingpasset. Det er således den enkelte campist, der betaler. 

Ordningen er helt speciel og det er svært at finde lignende eksempler andre steder i det danske samfund. Det nærmeste er et kort til vandrehjem, som slet ikke er obligatorisk.

Campister der bruger disse campingpladser, skal købe kortet. Enhver voksen person skal således betale kr. 110,- hvert år, for at kunne benytte campingpladserne. Børn der rejser alene, skal også betale. Ja, alle skal betale, uanset antal overnatninger. Der findes dog et “transitkort”, hvis man på forhånd ved, at man kun skal have 1-3 overnatninger. Dette kort koster kr. 35,- pr. dag.

Det specielle er, at man på den måde kommer til at betale et gebyr for at få lov til at købe en vare. Det er ingen skat, da gebyret pålægges af en rent privat organisation. En organisation man som forbruger ikke har nogen indflydelse på. 

Der er ikke mange, der ville finde sig i at blive afkrævet et gebyr for at få lov til at købe ind i eksempelvis en Kiwi-butik. De ville i stedet søge til et andet supermarked. Desværre har forbrugeren ikke helt den mulighed, når de skal vælge mellem campingpladser i Danmark. 

Ingen kan tvinge dig til at anskaffe dig et campingpas

Campingrådet skriver på deres hjemmeside om passet: 
Citat: “Alle godkendte campingpladser i Danmark skal overholde Campingrådets regler og krav om CKE-campingpas….“.

Campingrådet er ikke en myndighed. Det er en privat organisation. Campingrådet godkender ikke campingpladser. Det er kun kommunerne, der kan det.
Campingrådet har ingen lovhjemmel til at afkræve, at gæster på campingpladserne skal identificere sig med et campingpas. De kommunalt godkendte campingpladserne skal registrere deres gæster. Der er dog intet krav fra myndighederne om, at det skal ske med et campingpas. Et  alm. pas, kørekort eller andet er fuldt tilstrækkeligt i forhold til loven.

Campingrådet er (måske?) i deres gode ret til at stille kravet, fordi de har en kommerciel aftale med nogle campingpladser. Kravet gælder dog ikke på andre pladser.

Selv om ingen kan tvinge dig til at betale for passet, så er det langt fra sikkert, du vil få adgang til campingpladser under Campingrådet, hvis du ikke har et. 

På den måde er det nødvendigt, men kun fordi to parter har indgået en aftale om, at de vil behandle dig som forbruger, på den måde.

Alternativer 

Ud af ca. 500 danske campingpladser, er de 447 organiseret under Campingrådet. Der findes ca. 50-60 pladser, der ikke forlanger campingpas. De kalder sig “Frie campingpladser” og ønsker hermed at signalere, at man ikke har bånd til nogen organisation. 

En del af dem er små bondegårdspladser, teltpladser og andre med meget få faciliteter. Andre er til gengæld reelle campingpladser med fællesfaciliteter som toiletter, bad, køkken, legeplads o.s.v.

De frie pladser er dog samlet set en meget lille “spiller”, når man måler dem mod de organiserede pladser. De udgør måske få procent, hvis man tæller det samlede antal overnatninger i Danmark.

Nederst i artiklen kan du finde et link til en oversigt over pladserne.

Er der fordele ved Campingpasset?

Det er der. Nogle mere indlysende end andre. 

Som forbruger har man ingen muligheder for at se, hvad ens indbetalte penge bliver brugt til. 

Tag ikke fejl, det er ikke småpenge, vi taler om. Hvert år betaler landets campister i størrelsesordenen 12-13 mio. kroner til Campingrådet gennem det påtvungne kort.

To view the full article you must subscribe or buy access to this article
  • MagaCin Adgang  —  DKK 29,00 / måned
  • MagaCin Adgang 3 mdr.  —  DKK 69,00 hver 3 måneder
  • MagaCin Adgang 6 mdr.  —  DKK 119,00 hver 6 måneder

Faktureringsoplysninger

Danmark

Din ordre

Product
Quantity
Total
Cart Subtotal DKK 0,00
Order Total DKK 0,00
  • Betalingskort

Dine personlige data vil blive anvendt til at gennemføre din bestilling, understøtte din brugeroplevelse på webshoppen, og til andre formål, som er beskrevet i vores Politik for personoplysninger.

Del med en ven

lock

Lås op nu
... og se resten af artiklen

(Mere end 12.000 artikler)
Se flere fordele

Vælg dit MagaCin abonnement

Opsig når som helst
1 måned
DKK 29
  •  Normalpris
  • Fuld adgang
  •  Fordele
  • ✔ Færre reklamer
Opsig når som helst
3 måneder
DKK 69
  • Spar 20%
  • Fuld adgang
Opsig når som helst
6 måneder
DKK 119
  • Spar 30%
  • Fuld adgang
Abonnementet til 29 kr./måned. Mindstepris: 29 kr. Opsig når du vil, til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Betal med mobilepay Betal med dankort Betal med visa Betal med mastercard
Giver børn en ny start