Biler Motorcykler Camping Køb og salg Nyheder
Brand og gasflasker
Brand og gasflasker

Brand og gasflasker

Gasflasker bør fjernes, hvis de står, hvor der er opstået en brand. Hvad sker der, hvis man ikke får dem væk?

 
I forbindelse med branden på en campingplads for ca. 14 dage siden, talte Magacin.dk med indsatslederen Jesper Ørum.
Ud over at tale om branden fik vi lejlighed til at få viden om, hvad der sker med gasflasker, der udsættes for en brand.

Jesper Ørum beskrev en brand hos en købmand, hvor et stålbur med gasflasker var blevet udsat for høje temperaturer. Han fortalte følgende:

Stålflasker
Stålflaskerne har indbygget en sikkerhedsventil, der slår til, når temperaturen når et vist punkt. Det betyder at de langsomt lukker gas ud, og det betyder under de forhold, at der står en flamme ud af flasken indtil den er tom, eller kølet ned igen. "Det er uproblematisk", fortalte han.

Glasfiberflasker
Denne type flasker er mere problematiske. Det Jesper Ørum havde oplevet var, at disse flasker delte sig i to dele - top og bund.Indholdet blev frigivet på én gang. Han ville ikke betegne effekten af dette som en eksplosion, men mere som en ildkugle, der poppede op.

Andre flasketyper
Der findes mange flere flasketyper, herunder også små stålflasker som ikke har en sikkerhedsventil. Hvordan de brænder, kan man kun gisne om. 

Sikkerhedsadvarsel
Magacin.dk har tidligere omtalt en flasketype fra Primagaz, der er specielt problematisk. Denne flasketype kan dele sig ved lavere temperaturer og derfor er den blevet tilbagekaldt. Mange af disse flasker er endnu ikke blevet returneret. 
De kan dele sig, hvis de står i nærheden af en varmekilde som f.eks. en grill, eller gasvarmer. Flasketypen risikerer at starte en brand ud fra en ellers ukritisk situation..

Flasker skal fjernes ved brand
Ovenstående giver det indtryk, at en brændende gasflaske under en brand ikke er helt så dramatisk, som nogen måske forestiller sig.
De fleste er nok klar over, at det er en god ide at fjerne gasflasker fra stedet, hvis der er opstået brand. Man skal ikke for enhver pris udsætte sig selv eller andre for fare for at fjerne gasflasker - det er gas, ikke bomber. 
Kommentarer
Du skal være logget ind, for at kunne oprette indlæg.
Relateret
Kræft er ikke for børn