Biler Motorcykler Camping Køb og salg Nyheder
Motorcykel og køkørsel Svar fra politiet
Grøn tilladt, rød forbudt 

Motorcykel og køkørsel Svar fra politiet

Kørsel mellem rækker er tilladt på MC

 
Der har længe været tvivl omkring kørsel på MC mellem biler i tæt trafik. Ofte har det nemme svar været benyttet. Nej det må man ikke, for så siges intet forkert. Men det svar er faktisk forkert for motorcykler må gerne køre mellem rækker af trafikanter, hvis det gøres rigtigt.Reglen er at der må ikke inderhales, kun overhales. Her gælder den samme lovgivning for motorcykler, som for bilerne. Man må altså kun overhale venstre om i dansk trafik.Køres mellem rækker af...
Prøv MagaCin Premium for kun 13,33 kr./md.
Med MagaCin Premium får du adgang til artikler med unikt indhold. Vi tester de nyeste køretøjer/udstyr og leverer indhold, der går i dybden og meget mere.
FÅ ALT DETTE MED MAGACIN PREMIUM
Adgang til hundredvis af artikler med unikt indhold.
10% rabat på annoncering hos 123mc.dk
Billig MC-forsikring
Kom med på MC Rejser
Rabat på brændstof hos Shell
Deltage i konkurrencer og vinde præmier på 123mc.dk og magacin.dk
Adgang til rådgivning i MC-relaterede spørgsmål
Lån MC-trailer i 24 timer

Kommentarer
Knorsfis
Knorsfis 20/4 2011 kl. 13:06
Ja så blev det bevist. Hverken kørelærere eller politiet kender loven. Inderhale er ikke et begreb i færdselsloven.
§ 52. Motorcykel må ikke føres ved siden af andet køretøj.
AgentBent
AgentBent 20/4 2011 kl. 21:13
Men gerne en "forbikørsel" :-) og det lader sig fint gøre uden risiko hvis bilister ikke bliver misundelige på MCisten, ta' nu og se på den miljømæssige side af sagen, træk lidt til højre i vognbanen og lad MCisten trille roligt vidre i køen.... Kører hver dag 60-70 km. på mc til og fra arbejde og især om eftermiddagen oplever jeg at der er kø ved Fr.sunds broen, og der er rigtig mange bilister der fint trækker lidt til højre når de får øje på mig i spejlende og det fungerer rigtig fint, men så er der lige de 2% som der når de får øje på MCisten straks slår et slag ud til venstre "for ligesom at se om de er ved at være hjemme" - Det er dem der egentlig gir' problemerne.... Go' sommer til alle trafikanter :-)
SVRider
SVRider 20/4 2011 kl. 22:11
Oplever præcist det samme på eksempelvis O4 når den pakker. Langt størstedelen trækker ind så man kan passere uden problemer. Nogen gør oven i købet et ihærdigt forsøg medens de er "klemt" inde. Jeg hilser altid pænt på de som har overskud til at tænke lidt længere end sin egen næsetip.

Og ja, så er der lige fjolserne. De som er pissed over at sidde låst i køen, men alligevel gør en kæmpe indsats for at få flyttet bilen netop så langt ud, at forsvarlig passage ikke er muligt. Ganske ofte personer i yderbanen. Det er altid en fryd, når rækken man holder i så begynder at rykke først :)

Anyway... stor tak til de som giver plads. Det kunne være skægt at undersøge, hvor mange af dem som selv er motorcyklister (enten aktive eller i ånden). PS: Er selv en af dem der giver plads når jeg sidder i sæbekassen.
Energy
Energy 20/4 2011 kl. 23:35
Som SVRider og AgentBent skriver. Jeg syns heller ikke det giver de store problemer hvis der bliver taget gensidig hensyn og man lige takker med tomlen når de har givet plads.

Men husk nu lige at se efter "hullerne" i højre række når den passeres, det kan nemlig nemt betyde, at der svinger en bil fra venstre kø ud for at tage hullet fordi den har valgt den forkerte kø - been there done that, jeg fik dog snoet mig indenom og ud igen uden at kollidere..puhadada !
frpdk
frpdk 22/4 2011 kl. 10:23
Hej Tommy

Jeg under mig meget over at det nu skulle være tilladt nu, at køre mellem bilerne på motorvejen jf. mail fra FDM, samt artikel i FDM Motor 7/2009 side 78, www.fdm.dk/online-magasin/motor-nummer-7-2009-onlinemagasin ..

Uddrag af mail fra FDM fra november 2008:
Ifølge rigspolitiet og justitsministeriet må motorcykler ikke køre op langs rækker af biler på motorvej, hvis der dermed køres højre om biler i venstre vognbane. Derimod ser hverken rigspolitiet eller justitsministeriet problemer i, at man i tilfælde af tæt færdsel kører venstre om rækken af biler i venstre vognbane. Forudsat dette kan ske uden fare og med tilstrækkelig afstand til rækken af biler.

------

Når men jeg skal ikke sige mig fri for at køre som den grøn streg på din tegning, og det er en af grunden til at jeg tog MC kort for 4 år siden, da jeg blev træt af, at sidde i kø hverdag i ”sæbekassen” og da jeg gav altid plads til MC’erne, så de ikke skulle holde stille, bare fordi jeg skulle, ja så blev bilen skiftet ud med en MC, og bilisterne er da rigtig flinke til at give plads i midten mellem kørebanerne, bare aldrig uden til venstre ved autoværnet, og jeg har kun oplevet 2 gange på de 4 år, at en bilist med vilje ikke ville give plads.
Når man så køre mellem bilerne gælder det om at læse dem korrekt, da de jo kan finde på at skifte vognbane ved det mindste hul.
Har oplevet en MC betjent som virket meget interesseret i mig, da jeg hentet ham på mitter striben, men jeg blev dog ikke stoppet af ham, men jeg stoppet da også med at køre ved mitter striben da jeg hentet ham. :)


Når jeg læser færdselsloven § 24, kan jeg ikke på noget tidspunkt læse at det skulle være lovlig, da den paragraf beskriver forbi kørsel i 2 vognbaner ved tæt trafik og ikke 1 vognbane, men hvis vi tager færdselsloven § 21 stk. 2 punkt 4 , så kan vi godt tolke at det er tilladt.

Færdselsloven §21 Stk. 2. Kørende, der vil overhale, skal sikre sig, at dette kan ske uden fare, herunder særlig:
4) at det, bortset fra tilfælde, hvor overhaling sker i en vognbane, hvor modkørende færdsel ikke må forekomme, efter overhalingen utvivlsomt er muligt atter at føre køretøjet ind i trafikstrømmen uden at være til ulempe for denne.

På motorvej:
Må modkørende færdsel ikke må forekomme. (Det er rigtig)
Føre køretøjet ind i trafikstrømmen uden at være til ulempe for denne, (Det kan også lade sige gøre)
Her må man så GODT overhale i en vognbane!

På landvej med kun en fuld optrukket linje, eller fuld optrukket linje i begge vognbaner:
Må modkørende færdsel ikke må forekomme. (Det er rigtig)
Føre køretøjet ind i trafikstrømmen uden at være til ulempe for denne, (Det kan også lade sige gøre)
Her må man så GODT overhale i en vognbane!

På landvej med kun en fuld optrukket linje i din vognbane, og stiplet linje i modsatte vognbane:
Må modkørende færdsel ikke må forekomme. (Det er forkert, modkørende færdsel må gerne forekomme)
Føre køretøjet ind i trafikstrømmen uden at være til ulempe for denne, (Det kan også lade sige gøre)
Her må man så IKKE overhale i en vognbane, på grund af mulig modkørende færdsel må gerne forekomme!

Men det hele er jo op til en eller flere dommer at afgøre ved en eventuel retssag.

Så jeg vil bliver rigtig glad, hvis du kan fremskaffe noget dokumentation for din påstand, om at det er tilladt køre som grøn streg, som vist på dit billede, så jeg ikke behøver at være bange for at få et klip, eller også må jeg tro på at min fortolkning af færdselsloven § 21 stk. 2 punkt 4, er korrekt!

nansensgade
nansensgade 22/4 2011 kl. 12:04
frpdk. Som jeg læser det gælder det kun i tæt trafik. I tæt trafik også kaldet kolonnekørsel er reglerne anderledes, og der må man gerne køre hurtigere i højre vognbane end i venstre. Man skal bare holde sin vognbane. Min kørelærer, og ven, siger den er go nok.
Hvis man får en bøde for det tror jeg man skal køre den i retten for noget tyder på man har mulighed for af vinde den sag.
Knorsfis
Knorsfis 22/4 2011 kl. 13:24
Nansensgade: Når du lægger dig ud i midten, er din fart ikke længere dikteret af den forankørende, så er betingelserne i §24 ikke opfyldt, derfor ikke lovligt.
Men som frpdk så rigtigt er inde på, er der flere måder det kan tolkes på. Selv blandt politiet er der ikke enighed om hvad man må. Havde TR spurgt det århusianske politi ville svaret nok være anderledes.
jim
jim 26/4 2011 kl. 13:05
Husk nu, at der skal være plads nok. Den stiplede linje (alle linjer faktisk) skal opfattes som en 2 meter høj mur. Det er altså ikke nok at forhjulet lige præcis kan være på den rigtige side af stregen, hvis styr eller sidespejl stikker ind over stregen.
ducknaldo
ducknaldo 9/10 2012 kl. 15:37
Beklager at jeg trækker sådan en gammel tråd frem igen, men svaret kan ikke være korrekt da hele grundlaget for diskussionen hviler på den antagelse at der foregår en overhaling ved denne forbikørsel, som det retteligt er. Artiklen siger.:

Citat.: "Køres mellem rækker af medtrafikanter, er det derfor vigtigt at motorcyklisten altid bevæger sig i venstre side af en vognbane ved forbikørsel, og aldrig i højre side af en vognbane. Straks forbikørsler foregår i højreside af en vognbane bliver det til slalomkørsel eller inderhaling."

For det første er der ikke noget der hedder inderhaling, for det andet så træder reglen om overhaling højre om, ud af kraft ved kø kørsel. Ved kø kørsel bliver en indenoms overhaling til en forbikørsel, hvilket betyder at man ifølge logikken i denne artikel kan køre forbi bilerne, i hvilken vognbane man har lyst til og i hvilken side man har lyst, så længe man i øvrigt ikke er til fare eller ulempe for nogen.
Det lyder næsten for godt til at være sandt.
Det er paragraf 24 i færdselsloven det drejer sig om.

§ 24. Er færdslen tæt, og fremføres den i flere rækker med en hastighed, der bestemmes af de foran kørende, skal det ikke anses som overhaling, hvis et køretøj i en vognbane føres forbi et køretøj i en anden vognbane.

Carlos R
Carlos R 11/1 2013 kl. 14:46
Uanset hvor lovligt I forsøger at gøre dette er det stadig ulovligt i det omfang det er til ulempe for andre trafikanter.
Med den danske trafikkultur vil det stort set altid være til ulempe.
Så snart køen bevæger sig gælder § 52.: Motorcykel må ikke føres ved siden af andet køretøj.
§24 betyder blot at hvis køen i banen til venstre for dig bevæger sig langsommere end køen i din bane anses det ikke som overhaling højre om.
2drive
2drive 11/1 2013 kl. 19:20
en simpel lille kontrol er:
hvad ville den sagkyndige have sagt til din manøvre hvis det havde været en køreprøve?
uanset færdslesregler handler det om holdninger og sikker trafik..
Mindwipe
Mindwipe 23/1 2014 kl. 23:17
"Dansk Kørelærer-Union er langt fra sikker på at denne udlægning er korrekt og det er forkert at hvis man holder i kø er det en standsning eller parkering. Der er jo ikke tale om en frivillig hensætning !"
Citat René Arnt. Formand for Dansk Kørelærer-Union
OlieOlsen
OlieOlsen 24/1 2014 kl. 0:14
Jeg har en lang korrespondance fra 2013 med Rigspolitiets Færdselsafdeling. Vicepolitikommissæren vedhæfter en .pdf fil fra FDM (2008) hvor de stiller spørgsmålet til Rigspolitiet, og svaret var simpelthen et stort NEJ! Men så slutter de lige af med at skrive: "At endelig afgørelse af de rejste spørgsmål, henhører under domstolene".

Mit spørgsmål var:

"Er det korrekt forstået, at man gerne må køre mellem to køretøjer, så længe man bliver på den højre side af de stiplede linier, altså overhaler køretøjet længst til højre. Og altså ikke kører på venstre side af de stiplede linjer, hvilket ville betyde, at man så overhalede køretøjet til venstre, inden om - hvilket de fleste ved er ulovligt. Hvad siger I til det?"

Han vedhæfter en .pdf fil fra FDM hvor de stiller spørgsmålet til Rigspolitiet, og og I kan hente den her:

www.guldberg-lassen.dk/motor/%C2%A7%C2%A7%2021-24%20FDM-F%C3%A6rdselscenter%202008.pdf

Hilsen Frank

OlieOlsen
OlieOlsen 24/1 2014 kl. 0:19
PS. Det pudsige er, at TRE personer i min omgangskreds har taget MC kort sidste år, og alle tre har fået af vide af deres kørelærere, at man GERNE må! Det er jo fuldkommen uholdbart. Svaret kan koges ned til et JA eller et NEJ. "Må man køre venstre om et andet køretøj hvis man befinder sig på eksempelvis en tre-sporet motorvej og man holder sig på den højre side af den stiplede linje. JA eller NEJ". Men sådan leger en jurist ikke, de kan ikke forholde sig til simple spørgsmål. Det ved jeg faktuelt, idet jeg gennem 12 år har arbejdet et sted hvor 2/3 af de ansatte er jurister!
DKU
DKU 24/1 2014 kl. 10:31
Dansk Kørelærer-union har ikke udtalt sig i denne sag og derfor må Asger Heinrich Nielsens udtalelser stå for egen regning. Dansk Kørelærer-Union er langt fra sikker på at denne udlæging er korrekt og det er ikke korrekt, at stillestående trafik betraktes som værende parkeret. Da der ikke er tale om en frivillig hensættelse, kan der ikke være tale om hverken standsning eller parkering.
2nik
2nik 6/2 2014 kl. 0:35
ært at dette nu skal gøres til genstand for diskussion igen. Der er intet nyt under solen. Det er tilladt, og det har det altid været. Ingen grund til a gøre det sværere, end det er.
Dun@nt
Dun@nt 6/2 2014 kl. 18:41
Jeg forstår ikke det store ståhej...
Hvis man mener det er ulovligt - så lad være
Er man i tvivl - så lad være
Hvis man mener det er lovligt - så gør det
Selv mener jeg (og har ment
Mindwipe
Mindwipe 6/2 2014 kl. 22:33
Uanset hvilken vej du vil forbi - enten i overhaling eller under forbikørsel, så siger FÆL §52 stadig, at MC må ikke føres ved siden af andet køretøj.
Så medmindre du hopper hen over bilen (hvilket er ulovligt), så vil du køre i en bane, hvor du fører din mc ved siden af et andet køretøj. Minimum 1000,- bøde.

Under samme betingelser kan sager om tilsidesættelse af væsentlige hensyn til færdselssikkerheden give betinget frakendelse.

Hvis Magacin.dk laver en artikel med et sådant postulat, vil undertegnede stille sig kildekritisk, og bede om fremlæggelse af skriftlig belæg (retsafgørelser, officielle udtalelser mv.)
OlieOlsen
OlieOlsen 9/2 2014 kl. 20:56
@2nik: Men det er det jo så ikke, klogesen. Men kontakt du Rigspolitiet Færdselsafdeling og belær dem om, at det altid har været lovligt ....!
Froccer
Froccer 16/9 2014 kl. 12:21
Og just denne morgen passerede jeg parkerede biler på Vejlby Ringvej. Trillede stille og roligt frem da en stor murerlastbil pludseligt presser mig over i den anden vejbane. Spejlet bliver lige drejet lidt og ellers ingen skade da jeg når at undvige det meste. Jeg blev stiktosset. Tror manden det er ok at udføre selvjustits og begå trafikdrab for noget han tolker som en forseelse? Endda en meget meget lille forseelse om det endelig skulle være. Vogt jer for murerbiler fra Rene Mathiesen. Navn nævnt. Jeg må overveje at skrive til dem inden han kører flere af os ned.
Relateret
Marked
Søg MC mærke