Vi ser nærmere på den lille grill Cobb Easy to Go
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Test: Cobb grill

Cobb grillen er blevet meget populær blandt campister og sejlende. I dag findes den i 3 udgaver, den lille originale, en større exclusive og en gasdrevet udgave af den lille model.
Ole Mose
17/03-2016 kl. 06:00

Lige siden jeg så grillen første gang, har jeg været imponeret over den. Det er en enkelt detalje, der i sin tid fangede mig. Den begrænsede mængde briketter der skal bruges. 

En 7-8 stykker, eller 1 specialbrikket er angiveligt nok til at grille og varme i et par timer. Jeg har ikke set noget lignende, siden jeg så den legendariske Kelly Kettle, der kan varme en liter vand med få kviste. 

Når man bruger en traditionel grill, kan man nemt bruge kvarte eller halve poser briketter, hver gang man griller. Det burde være unødvendigt. Cobb grillen giver et bud på, hvordan man får en bedre udnyttelse af sine grillkul og briketter. 

Her på MagaCin modtog vi en grill, med en “dome”, som er et højt låg, samt 6 “Cobble Stones”. Cobble Stones er specialdesignede briketter, som passer direkte i den lille grills holder. De er lavet af pressede kokosnøddeskaller og behandlet med noget brændbart, så de er nemme at antænde.

I sig selv består grillen af en ydre skal, med gitter. En inderskål hvori kullene kan placeres i midten, i en lille trådkurv. Langs ydersiden er der plads til kartofler eller andre grøntsager. De bør altid pakkes ind i alufolie. Endelig er der en teflonbelagt plade (kaldet “roaster”) med et aftageligt håndtag. Når låget sættes over, har man en lille ovn, uden låg en traditionel grill.

Inden vi gik i gang med testen havde vi en sund skepsis. “Kunne det mon passe, at man med en enkelt Cobble Stone kan stege en steg eller en kylling”? Begge kræver god varme i mindst en time.

Test's

Derfor besluttede vi os for at tænde grillen uden kød og måle, hvordan temperaturen udviklede sig over tid. Målingerne viste sig at være ganske overbevisende. 

Efter 5 minutter passerede grillen 210 grader og først efter 2 timer faldt temperaturen under dette igen. Det er ganske imponerende.

Det at man placerer kullene i grillens indre, er en af forklaringerne på, at det kan lade sig gøre. Mange med en stor Weber ved, hvor meget kul man kan bruge, når der skal grilles længe og intenst.

Efter denne test gennemførte vi endnu en test, hvor grillen skulle bruges til at tilberede et måltid til 4 voksne mænd. Den bestod testen, som du kan læse mere om til sidst i artiklen. 

Positive ting

Der er så meget positivt at sige om Cobb grillen: Den er kompakt, man kan nemt flytte den, selv når den er varm. Den er sikker i forhold til en traditionel grill og metallet er kraftigt, så den virker robust og holdbar. De fleste dele kan fint gå i en opvaskemaskine – ikke noget med rensebakker og lignende. Den kan tilberede et måltid til 4 mennesker, der spiser godt. 

Det negative

Kvaliteten er så som så. Grillen er produceret i Kina for Cobb Sydafrika. Det er slet ikke “Weberkvalitet”.

Der er visse uhensigtsmæssigheder ved konstruktionen. Yderskålen med gitteret har en plastikkrans (bakelit) øverst. Derudover sidder der 3 løse afstandsstykker i gummi/plast. Disse stykker holder den varme inderskål på plads. Jeg ville ikke undre mig, hvis man kommer til at opleve, at en eller flere af disse enten forsvinder, knækker, eller tæres op med tiden. Man kan sikkert købe nye, men det kan være et irriterende problem, hvis de mangler. Grillen står også på 3 gummiknopper, som går gennem bunden.

En ting der generer mig er, at grillen sælges i en form, hvor den stort set er ubrugelig, eller i hvert fald ikke er bedre end en engangsgrill til en 20er. 

Jovist kan man da grille på Cobb grillen når den kun har roasterpladen. I den udformning er der blot tale om en grill – en meget dyr en af slagsen.

Cobb sælger efterhånden utallige og dyre udvidelser. Jeg synes, det er en irriterende måde at købe en grill på. Selvfølgelig har man brug for låget og selvfølgelig har man brug for en pose. De fleste vil også gerne have stegeristen og lågforhøjeren, så man kan grille kyllinger.

Prisen

Opdelingen af grillen i utallige tilkøb dækker naturligvis over, at der er tale om en meget dyr grill. 

Grillen Easy to Go koster kr. 699,-. Det er bare en “pølsegrill”. Låget koster kr. 399,-, panden kr. 329,-, lågforhøjer med kyllingeholder; kr. 199,-, grillpladen 249,-, ja jeg kunne blive ved. 

Sagen er, at en komplet Cobb grill, som realistisk kan bruges til varieret madlavning, koster i omegnen af kr. 2.000,-

Det er meget dyrt for noget teknikfattigt som en kulgrill og specielt en grill, hvor kvaliteten ikke er i top.

Cobble Stones koster 99 kroner for 6 styk. Normalt vil jeg også mene, at det er meget dyrt.

Jeg har bare det problem, at jeg faktisk selv er parat til at betale prisen for den, også for Cobble Stones, for grillen er fantastisk. Jeg vil dog søge at finde den hos en af de mange forhandlere der ofte har den til fordelagtige priser, der ligger langt under Cobb's vejledende priser.

Konklusion

Grillen kan det Cobb lover, ingen tvivl om det. Det er ikke en tilfældig “TV-shop grill”, der sælger fordi den bliver markedsført godt. Det bliver den også, men produktet holder hele vejen. Til prisen burde man dog forvente et mere gedigent produkt.

Den 2. test: Roastbeef med bagte kartofler

Grillen blev tændt og mens den varmede op, delte vi 5 bagekartofler i halve og pakkede dem ind i alufolie med lidt olie og salt.

Da grillen var holdt op med at ryge – det gør Cobb stones i starten – placerede vi kartoflerne langs kanten hele vejen rundt. Roasteren blev lagt over og låget ligeså.

Mens kartoflerne bagte, klargjorde vi en 800 gram stor roastbeef. Den var taget ud af køleskabet et par timer tidligere og blev nu gnedet med salt og peber. 
Vi stillede en tilpasset alubakke på grillpladen og kom lidt smør i bunden. 

Her begyndte jeg for første gang at blive lidt bekymret.  Det var meget svært at brune smørret op – temperaturen var ikke høj nok? Jeg gætter på, at det var min alubakke, der ikke havde ordentlig kontakt til pladen. Der findes en rigtig stegepande til grillen. Sådan en bør man bruge i stedet. 

Da jeg først lagde stegen på, kom der bedre kontakt og så kunne jeg brune stegen af. 

Høj varme kortere tid

I følge min opskrift skulle stegen derefter have omkring 40 minutter ved 150 grader. Det er et problem, da man ikke kan styre temperaturen på Cobb grillen.

Det betyder ikke så meget med en steg. Den skal bare ikke have så lang tid. Et stegetermometer er absolut nødvendigt og hullerne i låget er som bygget til det.
Efter 30 minutter var stegen færdig og kunne stilles til at hvile i 20 minutter. Det hele havde indtil da taget 1 time og 10 min. Bruningen tog ret lang tid.

Efter yderligere 10 minutter tog jeg de bagte kartofler op. De var perfekte. Stegen blev skåret og var blevet lidt mindre rød, end jeg egentlig ønsker det. Det fortæller dog, at grillen godt kan klare en større steg eller en kylling.

Endelig kom der et par røgede makreller på pladen. Det skyldes, at nogle af testerne ikke spiser kød, kun “fiskekød” og vegetabilske produkter. 

Der bredte sig hurtigt en umådelig lækker duft fra makrellerne. 

Den middag var konger værdig. 

Links: 

Cobb

Forskellige forhandlere sælger også grillen til fordelagtige priser:

Davidsenshop.dk har den eksempelvis med låget til kr. 648,- hvilket er en markant bedre pris end vejledende udsalg direkte hos Cobb. Her har jeg selv anskaffet min en grill efter testen. 

Opdatering d. 19/3-2016

Cobb har specificeret, at ringen der sidder oven på yderskålen, efter deres opfattelse ikke er lavet af plast, men derimod af bakelit. 

Det er helt fair. Bakelit er kemisk set en speciel form for plastik. Det har nogle bestemte egenskaber i forhold til andre plasttyper, herunder at det kan tåle høje temperaturer. Derfor kan det være et oplagt materiale til en grill.

Ulempen ved materialet er, at det er “skørt” og det knækker let. Denne ulempe forværres endda med tiden. Valget af bakelit gør således grillen mindre holdbar.

Del med en ven

Skriv et svar

Giver børn en ny start