Biler Motorcykler Camping Køb og salg Nyheder
Tommy Rønn's blog

Er motorcyklister de svigtede børn?

Er mindreværdskomplekser en del af motorcyklisternes liv?

Under en samtale med den tidligere præsident for den danske Harley-Davidson klub, kom der nogle ytringer fra denne klubs øverste, der fik tankevirksomheden op i højeste gear hos undertegnede. Specielt bemærkningen om at motorcyklister var blevet frataget brystfødning og pottetræning for tidlig, var tunge bemærkninger.


Det hele startede med vi kom til at diskutere hvorfor mange Harley-Davidson´s bliver udstyret med udstødninger, der kan vække døde til live. Hvilket ikke er forbeholdt Harley, men absolut også gælder motorcykler fra andre producenter.


Harley præsidenten sagde ordret, ”De kunne lige så godt køre rundt og skrige, se mig – se mig, jeg vil også have opmærksomhed.”


Undertegnede har også bruge mange timer i sadlen på motorcykler med højt larmende lyddæmper. Eller rettere, næsten ikke eksisterende lyddæmper. Og tænker jeg tilbage, har Harley præsidenten nok ret. Hvor var det skønt at få denne ekstra opmærksomhed.


Egentlig er det lidt latterligt, da ingen alligevel aner hvem personen er på motorcyklen med alt larmen. Vores styrthjelm betyder at andre i gadebilledet kun kan høre en pokkers larm, produceret af en motorcykel, monteret med udefinerbar fører. Vi bliver altså ikke sejere i andres øjne, da ingen ved hvem den ”seje” er.


De seneste par år har jeg kørt med helt standard lyddæmper, for ikke genere andre i gadebilledet, og egentlig været tilfreds med dette, men et styling-projekt har nu ændret denne opførsel. En trimning af en 650 ccm enstamper, har medført særdeles åben udstødning som del af projektet. Ingen tvivl om en stor enstamper, med lyd ud i intetheden, er det mest larmende der findes på to hjul.


Hvor var det fedt at larme igen. At se folk på gaden vende sig om flere hundrede meter før man kom til dem, er bare skønt hvis man savner opmærksomhed. Og opmærksomhed må jeg savne, for jeg nød projektet i fulde drag. Kun de 10% der gav mig fingeren, eller rystede på hovedet grundet larmen, var ikke den fedeste opmærksomhed.


Jeg må med skam erkende at præsidenten fra Harley klubben nok har ret. Den følelse af andre kigger, der gør mig lidt høj i hatten. Måske der også har været afsavn i min barndom.


Jeg trøster mig dog med at det ikke har været nødvendig at køre rundt på en stor Harley, monteret med to trompeter som lydforstærkere, iført rygvest og uden styrthjelm, mens jeg skriger ”Så kig dog, er jeg ikke sej”. Så ringe var min barndom trods alt ikke.

Om bloggeren
Tommy Rønn
Chefredaktør på MagaCin.dk. Tidligere skribent for FDM Motor, Jyllandsposten, BT og flere andre. Mange år på europas racerbaner som roadracer, i både MC 600 Challenge og VM Endurance, har givet en solid tohjuls-erfaring.
Kommentarer
kedde47
kedde47 9/10 2014 kl. 21:14
Den må sku stå for den omtalte præsidents egen regning om han er faldet af potten eller ej. Personligt har jeg aldrig haft det behov han og måske andre åbenbart har, jeg er fløjtende ligeglad med den form for opmærksomhed. Indrømmet, jeg har også lidt mere støjende potter på, mest fordi de var der da jeg købte maskinen (både på min tidligere Suzuki og nu nr. 2 H-D). Alt for megen støj er skide irriterende, både for mig som fører, men sikkert også omgivelserne.

Man kan altid diskutere for og imod, og så er der jo loven, men jeg har tit oplevet chokket ved nærmest lydløst, eller hysterisk skrigende, overhalende MC som jeg af forskellige grunde ikke har opdaget i spejlet på bilen, skide ubehageligt. En anden ulempe ved den totale lydløshed, er at fodgængere og andre ikke hører en, og bare vader bevidstløst over vejen.

Min simple erfaring er, at en moderat støj bevirker at omgivelserne er mere opmærksomme = Loud pipes saves lives, for mange trafikanter af enhver art bevæger sig fuldstændig "tomhjernet" rundt i trafikken.

En V2 skal have lyd, det er fuldstændig unaturligt med en næsten lydløs hvislen.
Tommy P
Tommy P 20/10 2014 kl. 12:27
Denne her rammer sgu' et ømt punkt, mange MC'er generelt nogle larmpotter og ikke andet,
hvad der skaber dette behov forstår jeg ikke. Bor ved en af de gamle hovedveje, nogle maskiner, specielt choppere, laver jo et brøl så vinduerne klirrer, børn, hunde og katte søger dækning.
Til hvilket formål? Det giver ikke beundrende blikke, tværtimod.
P4's sommerprogram havde en lytterundersøgelse, det mest irriterende i sommeren,
3' pladsen gik til larmende MC'ere, ikke nogen god placering.
1' pladsen gik i øvrigt til lyden af en myg når man ligger under dynen....
Var i sommers i Tyskland, sad med venner i haven og nød en kop, den lokale Harley-BMW klub kom rullende forbi, HD'erne lyder faktisk bedre, når de er dæmpet til en diskret buldren.
Kører i dag selv på en "lyddæmpet symaskine" og nyder det, oplever ikke flere med dårlig forståelse af vigepligten end tidligere, hvor det forgik på en klassikker, der godt kunne buldre lidt meget.
Så som MC-ist bør man nok lige overveje, hvad med at vise lidt hensyn? Det koster jo ikke noget at
lade være med at larme uhæmmet. Cyklen kører lige så godt når den ikke lyder som en blanding af
en gammel fiskekutter og et jagerfly.
Ved jeg risikerer offentlig hængning for denne holdning, men tænk lige over at lyden af en MC
er for hovedparten af landets befolkning slet og ret STØJ!
kedde47
kedde47 21/10 2014 kl. 19:56
Ikke at du rammer mig Tommy, jeg er heller ikke fortaler for unødig støj. Jeg bor selv ca. 200 m fra en vej, hvor der kommer rigtig mange MC'er forbi af forskellig type. Min oplevelse er at chopperne, som du omtaler faktisk ikke er de mest irriterende.
De afgiver for det meste en behersket buldren (der er undtagelser), som hurtigt fortager sig, hvorimod "riskogerne" afgiver nogle hysteriske hylen, vrælen og skrigen, der får det til at løbe koldt ned af ryggen på én, når de accelerer fra det nærliggende sving, og kan høres kilometer væk, hvor alt og alle søger dækning, som du skriver, og ud over det fristes til at lade sig undersøge for eventuel tinnitus.
Men sjovt nok mener de samme der generes af MC støj, at det er ok at klippe plæne med støjende plæneklipper, når naboen har gæster til grill, eller larme ad H..... til ved diverse andre lejligheder til gene for omgivelserne.
Generelt vil jeg sige, at ingen MC typer har noget at lade hinanden høre hvad unødig støj angår.
Du skal være logget ind, for at kunne oprette indlæg.
Søg MC mærke